Zpátky na články

V hlavní roli zinek

Zinek je měkký kov a taky minerál, který ve stopovém množství potřebuje naše tělo každý den. Je důležitý zejména pro správný růst, pohlavní vývoj mužů a imunitu a přijímáme jej například ve špenátu, cereáliích či luštěninách. V kosmetice se zinek používá zejména ve formě oxidu zinečnatého (ZnO), který účinně filtruje škodlivá UVA a UVB záření.

(Podobně účinkuje v opalovacích krémech i oxid titaničitý, ten je však Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny považován za karcinogen.)

Nano? Ne!

V naprosté většině opalovacích krémů je oxid zinečnatý obsažen v podobě nanočástic. Nanočástice jsou tak drobné, že snadno proniknou do tkáně lidského těla a tam jsou biologicky aktivní. Dopad nanočástic na lidský organismus není ještě zcela znám, z výzkumů ale vyplývá, že se hromadí a mohou například ničit membránu buněk či proniknout do DNA. Minerální filtr opalovacích krémů ATTITUDE proto využívá účinného oxidu zinečnatého v jeho non-nano podobě.

Ideální vyváženost krému

Opalovací krémy ATTITUDE obsahují tak velké molekuly oxidu zinečnatého, aby nepronikly do těla, ale zároveň jsou v takové koncentraci, aby krém neměl bělící efekt (což vyšší koncentrace ZnO může způsobit). Vyvážené složení opalovacích krémů ATTITUDE a ideální obsah a velikost částeček oxidu zinečnatého zaručuje zdravé opalování. Krém totiž chrání před škodlivými látkami nejen kůži, ale i tělo, a je vhodný též pro děti a na ekzematickou pokožku.

 

 

 

 

 

Autorkou článku je Veronika Gazdová