Zpátky na články

Hliníkové nádoby: Ekologičtější než plasty?

Výrobci v odvětví krásy a péče o tělo v posledních letech zintenzivňují úsilí o snížení své ekologické stopy. Po „čisté kráse“ a „modré kráse“ nyní zaznamenáváme nárůst popularity hliníkových nádob. Proč takové nadšení pro tento kov? Je skutečně šetrnější k planetě než plast? Následující článek odpovídá na tyto a další otázky a umožňuje vám udělat si na základě těchto informací svoje rozhodnutí.

Sbohem plastové nádoby

Od 50. let minulého století došlo k explozi ve výrobě plastů, z 2,1 milionu tun ročně na téměř 400 milionů tun dnes. Láhve na vodu, tašky, talíře, sklenice, ubrusy a mnoho dalších předmětů každodenní potřeby vyrobené z tohoto praktického a cenově dostupného materiálu se rychle staly nezbytností. Všudypřítomná spotřeba plastů na jedno použití vyústila v bezprecedentní planetární ekologickou krizi.

Jaké to má a bude mít dopady?

  • Pouze 9 % celosvětově vyrobeného plastu se recykluje a téměř 80 % končí na skládkách nebo v oceánu.
  • V oceánu v současnosti je více než 5 bilionů kusů plastu.
  • Do roku 2050 budou všichni mořští ptáci jíst plasty.
  • Téměř polovina plastového odpadu je ve formě obalů.
  • Kosmetický průmysl ročně vyprodukuje 120 miliard kusů plastových obalů.

Tyto ponuré statistiky – v kombinaci s láskou k naší planetě – vedou značku ATTITUDE k vývoji ekologicky inovativních řešení, která eliminují plasty na jedno použití z naší každodenní rutiny. Mezi tyto inovace patří řady Leaves bar™ a Oceanly™, jejichž obaly jsou vyrobeny výhradně z biologicky rozložitelné lepenky, a naše nové produkty, které jsou nabízeny v hliníkových obalech.

A co ten hliník...

Je pravda, že hliník není úplně bezchybný: Vysoce energeticky náročný proces těžby a rafinace tohoto kovu má značný dopad na životní prostředí. Jeho přepracování však vyžaduje pouze 5 % energie, která je potřebná pro jeho počáteční výrobu.

Důvodem, proč se značky, jako ATTITUDE, rozhodly pro hliník, je jeho velká odolnost, díky které je snadné znovu a znovu recyklovat kov, aniž by došlo ke snížení kvality. "Do nekonečna a ještě dál!" jak by řekl Buzz Lightyear. Z 1,5 miliardy tun hliníku, které bylo vyrobeno, se téměř 75 % používá dodnes – ale na rozdíl od plastu to není „potrava“ pro ptáky a mořské druhy! 

Skvělá věc je, že hliníkové nádoby lze díky jejich pevnosti a odolnosti používat znovu a znovu. Takže raději než kupovat nové, jednoduše je naplňte svými oblíbenými produkty tolikrát, kolikrát si budete přát. Nahrazením jednorázových plastových lahví hliníkovými mají značky příležitost uvést náš svět na udržitelnější cestu!

Může si hliník najít cestu do mých oblíbených produktů?

Rozhodně ne! Vnitřní potah našich lahví tvoří ochrannou vrstvu, která zabraňuje pronikání hliníku do produktu a zajišťuje bezpečný zážitek pro vás i celou vaši rodinu. Snadno recyklovatelné a znovu použitelné hliníkové nádoby jsou skvělou volbou pro snížení spotřeby plastů na jedno použití.

Přečtěte si dalších  8 tipů, jak omezit znečištění plasty, pokud jde o další metody, jak bojovat s krizí životního prostředí postihující naši planetu.