Zpátky na články

5 tipů, jak efektivně odlíčit make-up

Všichni víme, že účinné odličování make-upu je nezbytnou součástí každé večerní pleťové rutiny. Někdy se vám však i po opakovaném čištění může pleť zdát vyčištěná nedostatečně a máte pocit, že jste se nedokázali všech nečistot a líčidel pořádně zbavit.

V tomto článku vám poskytneme naše nejlepší rady, jak efektivně odstranit make-up, abyste mohli spát v klidu (a samozřejmě s čistým obličejem).

Proč je tak důležité odstraňovat make-up pořádně?

Než se pustíme do našich tipů, ujasněme si jedno: Jít spát s čistým obličejem je nutnost a neříkáme to jen proto, abyste si neumazali povlak od polštáře.

Během dne se na pokožce – zejména na pokožce obličeje, která je obvykle nejexponovanější – nahromadí nečistoty, prach, pot i opalovací krém. V kombinaci s make-upem mohou tyto nečistoty ucpat póry a způsobit pupínky a podráždění, pokud nejsou všechny řádně odstraněny na konci dne.

Pokud budete pohodlní a nebudete pleť pravidelně čistit, můžete dosáhnout matné pokožky, nebo dokonce přispět k jejímu stárnutí. Ve skutečnosti totiž mohou odumřelé kožní buňky a zbytky nečistot bránit přirozenému procesu opravy a regenerace pokožky přes noc. Takže sbohem zářivá a hebká pokožko!

Pojďme make-up odstraňovat tak, jak si pokožka zaslouží

Takže… jaká jsou tajemství účinného odstranění make-upu? Zde je pět tipů, které vedou sice k delší, ale opravdu potřebné cestě k tomu, jak zbavit váš obličej všech stop make-upu a navíc vylepšit drahocenné hodiny spánku, kdy se pleť regeneruje.

1. Odstraňte make-up jeden krok po druhém

Začněte očima, zvláštní pozornost věnujte koutkům očních víček. Tato oblast – kde se často hromadí řasenka, oční linky a oční stíny – je nejobtížnější oblastí, ze které lze účinně odstranit make-up.

Pokud vaše prsty tento úkol nezvládnou, použijte jemnou žínku (zkuste se vyhnout vatovým tampónům, protože často na pokožce zanechávají zbytky vláken, a navíc nejsou ekologické). Nejtěžší je odstranit řasenku, takže pokud s ní válčíte, rozhodně netahejte za řasy! Přidejte raději trochu čistícího mléka, obličej znovu navlhčete a poté řasy jemně mněte pomocí opakovatelně použitelného látkového tamponu, abyste řasenku setřeli.

Poté pokračujte na čelo, tváře, nos (zvláštní pozornost věnujte záhybům a prostoru kolem nosních dírek!), čelist a rty.

2. Použijte čisticí prostředek na obličej, který je určen k odstranění make-upu

Některé pleťové čistící přípravky obsahují kombinaci jemných přísad, jako je glycerin a výtažky z mořských řas, které mohou sloužit jak k hydrataci, tak k odstranění nečistot. Použití víceúčelového produktu zjednoduší vaši rutinu péče a zároveň omezí vaši spotřebu pleťových produktů.

Máte-li citlivou pleť, je ideální čisticí prostředek tuhé čistící mléko s olejem, protože jeho tři hlavní složky – extrakt z chaluhy cukrové, ricinový olej a výtažek z řasy měchýřníku – jemně odstraňují make-up, uvolňují nečistoty a dodávají pleti extra dávku hydratace.

3. Nepoužívejte ubrousky na odstranění make-upu

Všichni víme, že po vyčerpávajícím dni nebo večeru, který se protáhl do časných ranních hodin, může být jednoduchost použití odličovacích ubrousků velmi lákavá. Setřou však pouze povrchový make-up bez uvolnění pórů. Ubrousky na odstranění make-upu by se měly používat pouze po důkladném čištění. Takže to opravdu není tak „jednoduché“ řešení a není to ani ta nejekologičtější varianta.

Ubrousky zůstávají praktické v případech, kdy nemáte přístup k vodě. Vyvarujte se ale jejich splachování do záchodu! Každý rok skončí v našich odpadních vodách více než 11 milionů vlhčených ubrousků a jejich rozklad může trvat více než 100 let.

4. Jděte na to pomalu a s klidem

Spěch (nebo příliš energické drhnutí) nemá pro pleť žádný přínos. Jedním z nejčastějších přešlapů při odstraňování make-upu je příliš agresivní čištění nebo exfoliace, v jejímž důsledku akorát dosáhnete podráždění pokožky. Jednoduše naneste na pleť svůj odstraňovač make-upu a před opláchnutím obličej jemně masírujte. Díky tomu se make-up postupně rozmívá a čištění se usnadňuje.

5. Nezapomínejte na svou vlasovou linii

Udělejte si čas, sepněte si vlasy a pak si ještě jednou projděte kontury obličeje. Oblast, která vede podél linie vlasů bývá často zanedbávaná hlavně lidmi, kteří si před spaním nechtějí vlasy namočit.  Výsledkem je směs stylingových produktů, make-upu, nečistot a kožního mazu.

Co dál, když už jste dokonale odstranili make-up?

Jednou nebo dvakrát týdně – po účinném vyčištění pleti– pokračujte ve večerní čisticí rutině použitím peelingu a masky. Jemný exfoliant s bambusovým práškem, který pomáhá zjemnit texturu pleti, a maska z modrého jílu bohatého na minerály pro rozjasnění pokožky budou výbornými parťáky ve vaší kosmetické skříňce.

Po účinném odstranění make-upu a řádném očištění obličeje bude vaše pleť nejlépe připravena absorbovat živiny z dalších pleťových produktů. Nastává ideální čas na použití séra s účinnými přírodními ingrediencemi. Vaše póry – nově zbavené nečistot a make-upu – to vše s radostí vsáknou! Počkejte několik minut, než se sérum nastartuje, a poté dokončete noční rutinu aplikací očního krému, hydratačního nočního krému a balzámu na rty. Teď už zbývá jen čekat a nechat kosmetiku kouzlit.

Efektivní odstranění make-upu pomáhá udržet vaši pleť zdravou a zářivou. Těch pár minut navíc přidaných k vaší noční rutině vám může ušetřit spoustu starostí... a ucpaných pórů!

Odstraňovač make-upu - Mýtus vs Fakta

Mýtus - Pokožka má tendenci zvyknout si na čistící přípravky a při dlouhodobém používání se stávají méně efektivní

Fakta - Pleťový produkt, který vaší pleti skutečně sedne neztratí časem svou efektivitu. Stát se tak může pouze v případě, že se změní pH pokožky, například v důsledku změny ročního období, hormonů či stárnutí.

Tipy pro čištění pokožky

Citlivá pokožka

  • Používejte jemný peeling
  • Dopřejte pleti balanc se zklidňujícím pleťovým krémem

Mastná pokožka

  • Detoxikujte pleť maskou s obsahem jílu
  • Dopřejte pleti balanc s matujícím krémem

Co můžete používat společně? Vyzkoušejte čistící gel s obsahem oleje.