Zpátky na články

5 přísad v pleťové kosmetice, kterým byste měli věnovat pozornost

Objevte celou naši kolekci veganských pleťových produktů bez plastů.

Kůže zprostředkovává náš první kontakt s vnějším světem, a je také největším orgánem lidského těla. Mělo by proto být samozřejmé starat se o ni stejně dobře jako o zbytek těla.

Přesto i v pleťové kosmetice nebývá vzácností, že obsahuje látky, které pokožce rozhodně neprospívají. Podívejte se s námi na 5 kosmetických ingrediencí, kterým je v péči o pleť lepší se vyhnout a které je fajn nastudovat před budoucím nákupem.

1.  Formaldehyd

V kosmetických produktech a zejména v produktech péče o nehty působí jako konzervant. Existují studie, které ukazují, že formaldehyd je škodlivý pro vaše zdraví. Studie dokazují, že může způsobit astma nebo podráždění. V Kanadě ho v aerosolové kosmetice nenajdete, je zakázaný.

Formaldehyd se také může objevit jako škodlivá látka ve složení dalších složek, a tak jeho užití v produktu nemusí být na první pohled patrné. Vyhýbejte se tedy uvedeným látkám jako je quaternium-15, DMDM hydantoin, imidazolidinyl urea, diazolidinyl urea, sodium hydroxymethylglycinate či 2-bromo-2-nitropropane-1,3 diol (Bronopol).

2.  Ftaláty

Tato skupina látek je součástí stejné skupiny jako DBP, DEHP a DEP, které mají změkčující vlastnosti. Ve složení kosmetických přísad po nich budete pátrat marně, protože se vyskytují ve stopovém množství, bohužel ale pravidelně. Ftaláty pomáhají udržovat na pokožce pachy a vůně. To by nijak nevadilo, kdyby neměly také negativní účinky, jako například narušení endokrinní rovnováhy, čímž ovlivňují hormonální systém.

3.  Parabeny

Parabeny, methylparabeny, isobutylparabeny, proplyparabeny a další jsou součástí rodiny parabenů, která se využívá jako konzervační látky v kosmetice. Kosmetické přípravky je používají, aby zabránily rozvoji bakterií nebo plísní.

4.  Polyethylenglykol (PEG)

Tato složka se obvykle nachází v čisticích prostředcích, které účinně odstraňují olej a mastnotu. Polyethylenglykol ale najdete i v kosmetických výrobcích, a to z toho důvodu, že pomáhá doplnit narušenou hydratační bariéru.

Polyethylenglykoly mají negativní dopad na životní prostředí, protože nejsou biologicky odbouratelné a jejich výrobní proces je vysoce znečišťující a také nebezpečný kvůli riziku výbuchu. Jsou to vlastně syntetické látky vyrobené z ethylenoxidu, tedy vysoce reaktivního plynu.

5.  Laurethsulfát sodný (SLES)

Sulfáty se používají k výrobě pěny. V kosmetice je najdete také pro jejich čisticí vlastnosti. I sodium Laureth Sulfate ale může mít nepříznivé účinky, a sice při reakci na jeho kontaminaci 1,4-dioxanem, což je kontroverzní látka, pokud se nereguluje. Bohužel bývá v kosmetice také velmi častá.

Přečtěte si více o kosmetických přísadách, kterým se vyhnout

Předložili jsme vám jen krátký a dosti stručný seznam z mnoha kosmetických přísad, které se nedoporučují využívat v produktech péče o pleť. Nevhodných látek je mnohem, mnohem víc, a je důležité vědět o nich před budoucími nákupy kosmetiky. Zapamatovat si je ale není úplně možné - naštěstí existují pomocníci. Na stránkách EWG například najdete skvělý vyhledávač nejrůznějších kosmetických produktů, u kterých můžete prostudovat složení a ověřit si, zda je bezpečné. Budete potřebovat angličtinu. Seznam najdete zde.

ATTITUDE, čistá revoluce

V ATTITUDE je naším cílem způsobit revoluci v kosmetickém průmyslu, a to pomocí čistých, osvědčených produktů v ekologicky inovativních kartonových obalech, které nezahlcují planetu jednorázovým plastem. Naše produkty jsou PETA a EWG VERIFIED™.

Mrkněte na naše pleťové čisticí produkty a masky, séra, pleťové oleje a další produkty, které jsou navrženy a vytvořeny z bezpečných složek, a přitom jsou skutečně účinné!