Zpátky na články

Jsou vlhčené ubrousky pro děti bezpečné?

Je přirozené, že jakožto rodiče malého miminka mu chcete dopřát to nejlepší. K péči o děťátko neodmyslitelně patří také nesčetné přebalování a udržování dítěte v čistotě - ať už jeho ručiček, zadečku, pusy nebo věcí v okolí. Spousta rodičů si na pomoc bere vlhčené ubrousky. Jsou praktické, vždy po ruce, perfektně zbaví nečistot a hodí se při cestování. Jsou ale vlhčené ubrousky opravdu vhodné pro malé děti, jak to tvrdí výrobci?

Na trhu existuje obrovské množství vlhčených ubrousků různých značek a spousta rodičů je nakupuje ve velkém. Vlhčené ubrousky však přicházejí do kontaktu s nejcitlivějšími místy dětského těla a mnohé z nich obsahují chemikálie. Začínají se proto objevovat obavy, že mohou být škodlivé. Internetem kolují fotografie podrážděných dětských zadečků s rozsáhlými vyrážkami, a viníkem jsou prý právě tyto navhlčenéné hadříky.

Pohodlné, ale kontroverzní

Odhaduje se, že jedna domácnost, ve které přebývá malé dítě spotřebuje ročně víc než 1 000 dětských ubrousků. Někdy se však má za to, že tenhle zázračný produkt má nepříznivý vliv na novorozence a malé děti. Přibývá stížností na vyrážky i ekzémy. A některé z výrobků se na jejich základě skutečně musely stáhnout z trhu kvůli obsahu škodlivých chemických sloučenin. (Stačí se třeba zeptat Googlu, které vlhčené ubrousky jsou zakázané na Filipínách a dlouhý seznam vás možná překvapí).

Odborníci připouštějí, že ubrousky mohou být škodlivé, a to ze dvou důvodů. Jemnou pokožku miminek může podráždit nadměrné tření a utírání ubrouskem, zvláště tehdy, má-li dítě onemocnění jako je průjem nebo alergická vyrážka. Dalším důvodem jsou pak samotné chemické látky obsažené v ubrouscích, včetně parfemací či konzervačních látek. Je proto důležité sledovat certifikace, přesné složení a nežádoucím látkám se vyhnout! I ubrousky, které jsou uvedené na trh jako hypoalergenní mohou být problematické, protože výrobce tají přesné složení.

Přestože na trhu najdete nepřeberné množství značek, jejich marketing je prošpikovaný chytlavými frázemi, které jsou často zavádějící a je těžké je prokouknout.

Na jaké složky ve vlhčených ubrouscích si dát pozor

  • Metylizotiazolin

Zkráceně také známý jako MIT, je biocid, který se nachází v některých kosmetických přípravcích a produktech osobní hygieny, jako jsou šampony, pleťové vody, opalovací krémy, a v tomto případě také v určitých ubrouscích. Přidává se do nich jakožto konzervační látka. Přitom ale funguje i jako jed nebo pesticid, který pomáhá eliminovat škodlivé bakterie a mikroorganismy. Pokud je v produktu obsažený, prodlužuje se jeho skladovatelnost a spotřební lhůta. Přináší ale i negativní důsledky. Může zvyšovat citlivost pokožky a způsobit dermatitidu. Bohužel patří také mezi vážné alergeny. Dnes už se používá minimálně a Evropská unie ho reguluje (nedoporučuje ho do produktů pro děti do 3 let), ale i tak se v některých ubrouscích může objevit. Složení proto raději kontrolujte.

Na štítku ho najdete jako: MI; 2-Methyl-3(2H)-isothiazolon, 3(2H)-isothiazolon, 2-methyl-, Caswell č. 572A, 2-methyl-4-isothiazolin-3-on.

  • Vůně a parfémy

Pozor si dejte i na umělé vůně a parfémy. Směsi vůní totiž často obsahují syntetické chemikálie, včetně ftalátů, které jsou známé jako endokrinní disruptory. Tyto disruptory zasahují do endokrinního systému a mohou mít příčinu ve spoustě nepříjemností jako je třeba snížení plodnosti, zvýšený výskyt endometriózy a dokonce se hovoří i o některých druzích rakoviny. Navíc spousta parfémujících látek patří mezi alergeny.

  • Fenoxyethanol

O tuto látku se v poslední době vedou spory. Jedná se o aromatický alkohol, který se v kosmetice využívá jako konzervační činidlo. Vyhnout by se jí měly plenky a výrobky pro děti, protože vyšlo najevo, že podrážděná dětská pokožka tuto chemikálii vstřebává ve zvýšeném množství a látka může vyvolávat akutní dermatitidu. Bohužel je stále legální.

Ideální je zkrátka vybírat ubrousky, které neobsahují:

  • metylizotiazolin,
  • parabeny (mohou mít negativní vliv na hormonální systém)
  • ftaláty,
  • sulfáty,
  • chlor,
  • alkohol,
  • vůně,
  • barviva,
  • a zároveň jsou dermatologicky testované a hypoalergenní.

Vlhčené ubrousky versus voda

Vlhčené ubrousky stále patří mezi základní výbavu většiny rodičů. Pro ty, kteří jsou věčně v časové tísni jsou doslova darem z nebes. Používají se k otírání dětské i dospělácké kůže, hodí se na utření stolu před začátkem podávání svačiny, vytáhnete je, když se v autě něco rozlije. A tak se jich nikdo nechce příliš vzdávat.

Pokud chcete eliminovat možné problémy, je lepší zvolit vlhčené ubrousky na bázi vody a s jasným a čistým složením. Jistotu vám mohou dodat i certifikáty, kterými jsou produkty označeny.

Kvůli potenciálním rizikům spojeným s některými vlhčenými ubrousky však mnozí rodiče volí klasické mytí v umyvadle nebo ve vaně - jak při výměně plen, tak při ušpiněných rukou nebo částí obličeje. Je pravda, že doma využíváme vlhčené ubrousky hlavně z pohodlnosti. Možná není od věci je ušetřit pro případ, kdy vyrážíte ven, na výlety, do restaurace nebo pro jiné nouzové situace.

Většina vlhčených ubrousků do záchodu nepatří

Pomineme-li nepříjemné kožní reakce, ubrousky mohou být také škodlivé pro planetu. Celkově produkty pro děti, jako jsou pleny a vlhčené ubrousky patří mezi největší kategorii biologicky nerozložitelného odpadu. Valná většina vlhčených ubrousků je vyrobena z mikroplastových vláken, která nejsou biologicky odbouratelná, a mnoho rodičů je také omylem splachuje do záchodu, místo aby je vyhodili do koše. Pro představu můžeme uvést studii Water UK, která zjistila že v roce 2017 z 300 000 ucpání kanalizace v Británii celých 93 % způsobily vlhčené ubrousky.

Vlhčené ubrousky do toalety skutečně nepatří. Spláchnuté ubrousky mohou ucpat a poškodit vodovodní systémy a septiky. Pokud se tak nestane, končí v řekách a oceánech, kde se většina ubrousků nikdy biologicky nerozloží a způsobí další poškození našeho ekosystému.

Hurá, ekologické vlhčené ubrousky existují!

Ač to zní po celém článku neuvěřitelně, existují produkty, které jsou opravdu bezpečnou alternativou ke klasickým vlhčeným ubrouskům.

Ekologické vlhčené ubrousky ATTITUDE

Prima pomocníci, kteří jsou vyrobeni ze 100% celulózy. Díky tomu se snadno rozloží a jsou plně kompostovatelné. Mají hypoalergenní složení, jsou bez vůně a neobsahují parabeny, chlor, umělá barviva, ftaláty ani jiné chemické škodlivé látky. Vše potvrzují získané certifikáty.

 

Autor: Veronika Gazdová