Zpátky na články

PARFÉMY V KOSMETICE: Měli bychom se jim vyvarovat?

Uvědomili jste si někdy, že během každodenního zkrášlování svůj čich neustále stimulujeme? Vůně parfému, tělového mléka nebo šamponu je téměř na denním pořádku… jejich evokující aroma dokáže probudit a povzbudit naše smysly. Stále více ale narážíme na štítky a obaly, které hlásají, že daná kosmetika je „bez parfemace”, “bez vůně”. Ale proč? Měli bychom se snad voňavé kosmetice vyhýbat? A víte, co se vlastně skrývá pod názvem “parfume”? Mrkněte na náš článek, který vám pomůže lépe se při nákupu kosmetických produktů zorientovat.

Je parfém důvod k obavám?

Vůně nebo parfém - dvě slova se stejným významem. Parfémy/vůně se nacházejí téměř ve všech typech výrobků pro osobní péči, jako jsou tělové krémy, pleťové vody, šampony, sprchové gely atd. Společnosti, které takové výrobky produkují jsou ze zákona povinné vyjmenovat složky, které jsou v produktu obsažené. Nicméně parfémy, jakožto tajné směsi, jsou z této povinnosti vyjmuty. Výrobci tak mohou na štítek uvést pouze „parfém“ nebo „vůně“, protože konkrétní složení parfému je obchodním tajemstvím.

Bohužel právě právě tato nejasná informace může způsobit dost problémů. Výraz „parfém“ nebo „vůně“ se obvykle znamená složitou směsici desítek chemikálií. Například seznam Dirty Dozen organizace EWG, který lidem pomáhá zorientovat se ve složení produktů uvádí, že ve vůních, které se nacházejí v kosmetických prostředcích a produktech pro péči o tělo, lze použít více než 3 000 chemikálií.

Podle organizace nebyla toxicita většiny z nich testována (samostatně ani v kombinaci). V této oblasti nemáme dostatek studií, ale je známo, že mnoho z těchto složek způsobuje bolesti hlavy, dýchací potíže, astma nebo alergie a vyrážky. Podle britských vědců jsou parfémy druhou hlavní příčinou alergií mezi dermatologickými pacienty.

I bez vůně můžeme mít kvalitní kosmetiku

Parfemace je vedlejší složkou každého produktu. Ať už kupujete oční krém nebo tělové mléko, parfém neovlivní jeho účinek.

V kosmetice existují tři druhy látek:

  • Účinné látky, které jsou hlavní a nejdůležitější složkou přípravku, protože zajišťují, že bude fungovat a splní, co slibuje. V krému proti vráskám je to například kyselina hyaluronová.
  • Pomocné látky, které pomáhají účinným látkám proniknout do pleti nebo mají konzervační schopnosti
  • Další látky, které nemají vliv na funkci přípravku. Až sem řadíme parfémy.

Co vlastně přesně znamená „bez parfemace“ či „bez vůně”?

Potřebujeme odstranit veškerou parfémovanou kosmetiku, abychom se vyhnuli kontaktu s přísadami, které mohou ovlivnit naše zdraví? Ne nutně, ale musíme se naučit číst štítky. Neparfémované produkty se hodí pro ty, kteří jsou citliví na pachy, jako jsou těhotné ženy, osoby s citlivou nebo atopickou pokožkou a ekzémem. U těch jsou žádoucí výrobky, které neobsahují tajemné směsi nazvané „parfém“ nebo „vůně“.

Co bychom měli očekávat od produktů bez vůní?

Pokud tedy hledáte tělové nebo kosmetické produkty bez parfemace, budete se nejspíš řídit hlavně informačními štítky a svým čichem. Budete očekávat, že “bez parfemace” přesně znamená, že daný produkt zkrátka nijak nevoní. To ale nemusí být pravdou.

Proč? Výrobky označené jako “bez parfemace” mohou mít i skutečně výraznou vůni. Složky produktu mohou vonět svěží, čistou vůni. Nebo naopak po některé jiné složce, která je v něm obsažená. Například kosmetika vyrobená z vanilinu bude vonět jako vanilka.

Používané suroviny naopak někdy mohou mít vůně, které spotřebiteli zrovna nevoní. Při výrobě kosmetiky bez vůně mohou výrobci přidat maskovací a neutralizační látky, které zakrývají nepříjemné pachy. A tak i kosmetika, kterou podle čichu vyhodnotíte jako nijak nevonící ve skutečnosti obsahuje látky, které můžete na etiketě odhalit pod všeobecným výrazem „Vůně / Parfémy“. A to může překvapit.

Směrem k větší transparentnosti: mezinárodní norma INCI

Dozvěděli jsme se, že je stále legální a přípustné maskovat všechny složky vonných látek nebo výrobků bez vůně pod výrazem „parfém“. Pokud ale dáváte přednost vonícímu tělu nebo kosmetickým přípravkům, které krásně voní, nemusíte se strachovat. Existují společnosti, které uvádějí všechny složky obsažené v produktu, včetně těch parfémovaných, i když to zákon nevyžaduje.

Jak objevit produkt, který neskrývá před spotřebitelem svůj obsah?

Chcete-li takový najít, ujistěte se, že parfém/vůně nejsou na seznamu složek. Totéž platí při hledání kosmetických výrobků bez vůně. Nezapomeňte pečlivě zkontrolovat seznam složek nebo prohledat databázi Skin Deep od EWG a ujistit se, že u těchto produktů není v seznamu složení uveden „parfém“. Veškeré použité látky najdete konkrétně vypsané přímo ve složení produktu. Budete mít možnost vidět jak vonné látky, tak látky maskovací. 

Seznam INCI „Mezinárodní názvosloví kosmetických přísad“ byl představen v roce 1973 americkou asociací výrobců kosmetiky. Uvádí všechny složky kosmetických prostředků vědeckým, standardizovaným a mezinárodním způsobem. INCI je vícejazyčný a nadnárodní systém pojmenování kosmetických přísad, které jsou uvedené v latině a lze je tak použít v každé zemi. INCI uvádí nejčastěji používané složky v horní části seznamu (často „aqua“ pro vodu), a ty s nejmenším množstvím na konci seznamu. U krémů, šamponů nebo očních krémů na obličej musí být seznam ingrediencí jasně viditelný na etiketě, když spotřebitel produkt kupuje.

Kompletní informace o přísadách používaných v kosmetice - Seznam INCI - najdete zde.

Tip: Přírodní kosmetika

Pokud chcete mít jistotu, že vyberete kosmetický produkt, který neublíží vašemu zdraví ani přírodě, sáhněte po přírodní kosmetice. Vyzkoušejte například populární kanadskou kosmetiku ATTITUDE, kterou najdete v našem eshopu.

Text: Veronika Gazdová