Zpátky na články

EWG VERIFIED - záruka bezpečných produktů

Všudypřítomné chemikálie a škodliviny nám hodně znesnadňují rozhodování při výběru kosmetických i úklidových prostředků. Řešíme filtry v opalovacích krémech. Co dělá pastu tak světlounce zelenou? Nebo jestli se něco stane, když moje dítě olízne právě umytou podlahu? Je však určitě důležité nesáhnout hned po prvním dostupném výrobku, ale dát si na výběru záležet. Obsažené chemické látky totiž pronikají přes kůži do těla. Spolu s dalšími a dalšími produkty tak přijímáme celý chemický koktejl látek. Chemické látky z ostatních produktů na sebe vzájemně a dost nepředvídatelně reagují.

Spousta produktů na svých obalech klamavě tvrdí, že jsou bezpečné nebo zdravé. Jedná se však o takzvaný greenwashing, kdy firmy své výrobky “malují na zeleno” a tváří se ekologicky, i když skutečnost je úplně jiná. Jak snadno rozpoznat produkty, které “zelenými” skutečně jsou? Je potřeba naučit se nedat na líbivé obaly i marketingové řeči a rozpoznat skutečnou podstatu výrobku. Můžete se zvládnout orientovat ve složení výrobků i velice jednoduše bez nutnosti dělat si doktorát z chemie.

Zdroje, na které je spoleh

Na které organizace se můžete spolehnout jako na zdroj nestranných informací při výběru zdraví nezávadných produktů?

Řiďte se třemi hlavními aspekty, které vám pomohou najít spolehlivý zdroj informací pro spotřebitele:

  • Zvolte informační zdroje, které nejsou financovány inzerenty nebo ziskovými společnostmi.
  • Preferujte rady, které jsou založeny na vědeckém výzkumu.
  • Hledejte ověřené zdroje, které nemají z informování spotřebitelů žádný profit.

EWG vám ukáže směr

EWG je zdroj, podle kterého můžete snadno zjistit, které ingredience a produkty jsou netoxické a bezpečné pro životní prostředí. The Environmental Working Group (EWG) je nezávislá a nezisková organizace, která shromažďuje a sdílí veřejně dostupné informace na ochranu lidského zdraví a životního prostředí. Jednou z nejlepších věcí je, že jsou informace od EWG zdarma, veřejně dostupné online, snadno vyhledatelné a podávané velmi jednoduchou a srozumitelnou formou. Díky tomu nemusíte být zrovna vědci, abyste porozuměli výzkumům a hodnocení složek od EWG. Jejich informace jsou vhodné pro každodenního spotřebitele.

Jak přesně EWG funguje?

Zaměřuje se na ochranu spotřebitelské bezpečnosti a působí dvojím způsobem. V první řadě vyvíjí tlak na vládu Spojených států, aby regulovala a zakazovala škodlivé chemikálie. Provádí také nejmodernější výzkum, který pomáhá spotřebitelům určit, které výrobky jsou bezpečné a které jsou naopak zdraví škodlivé. Dále vydává příručky pro spotřebitele, které analyzují složky ve stovkách tisíců spotřebních potravin, čisticích prostředků a produktů z oblasti tělové péče. Veřejně dostupné publikace od EWG zahrnují Průvodce opalovacími přípravkyNákupního průvodce pesticidy a také Průvodce zdravými úklidovými prostředky. Ať už tedy hledáte seznam bezpečných šamponů, nejbezpečnějších opalovacích krémů nebo seznam netoxických kosmetických značek či čističů do domácnosti, EWG databáze zahrnuje a analyzuje téměř každý komerčně dostupný produkt.

Mrkněte do EWG databáze a stáhněte si jednoduchou aplikaci na mobil

EWG Skin Deep® databáze vám pomůže zjistit, zda jsou vaše oblíbené produkty pro péči o tělo bezpečné na každodenní použití. Databáze nabízí mnohem víc než jen list bezpečných kosmetických značek. Najdete zde také přesné složení a účinky každého komerčně prodávaného kosmetického produktu. EWG Kosmetická databáze analyzuje a hodnotí více než 70 tisíc kosmetických produktů od více než 2 tisíc značek. Hodnocení složení je založeno na nezávislém EWG výzkumu ohledně toxicity jednotlivých složek a jejich dopadu na životní prostředí.

Díky Healthy Living aplikaci na mobilní telefon můžete mít přístup k veškerým informacím už během nákupu. Prostřednictvím aplikace jednoduše oskenujete čárový kód produktu a zobrazí se vám všechny dostupné informace včetně hodnocení složení a nejvhodnějších alternativ produktu. Pomocí aplikace lze ověřit bezpečnost složení více než 120 tisíc produktů a další jsou neustále přidávány.

Certifikace EWG VERIFIED™

Určitě jste si už všimli, že většina výrobků na trhu má na obalu různé certifikáty a označení. Mají za cíl nám usnadňovat rozhodování a výběr produktů. Bohužel však nejsou všechny stejně relevantní a také není úplně jednoduché dešifrovat jejich význam. Proto může být těžké se rozhodnout, kterému certifikátu určitě věřit, a nenechat se nachytat. Pokud byste se měli spolehnout jen na jeden certifikát, dívejte se po označení EWG VERIFIED™. Takto označené produkty a značky mohou být pouze ty, které splňují přísná kritéria EWG ohledně zdraví a bezpečnosti. Aby výrobci získali certifikát EWG VERIFIED™, musí EWG předložit značné množství informací ohledně každé obsažené ingredience včetně těch, které nejsou vypsané na obalu. Výrobci musí být plně transparentní a zaručit se, že jejich produkty nejsou kontaminované a všechny výrobní procesy splňují EWG kritéria. EWG Poté zkontroluje každou obsaženou ingredienci ve své rozsáhlé databázi. Díky vlivu EWG a jeho konzistentní práci začíná stále více kosmetických a drogistických značek měnit složení svých produktů k lepšímu.

Co přesně certifikát EWG VERIFIED™ znamená?

Aby produkty získaly označení EWG VERIFIED™, musí splňovat tato kritéria:

  • Zelené hodnocení - to znamená získat známku 1 nebo 2 na škále od 1 do 10 v EWG's Skin Deep® databázi. S tím že čím nižší známka, tím méně toxických látek produkt obsahuje. Takže hodnocení 1 je nejlepší, 10 naopak nejhorší.
  • Nesmí obsahovat žádnou z ingrediencí, která je vypsaná v EWG seznamu neakceptovatelných a zakázaných složek (včetně kontaminovaných složek).
  • Mít ve složení pravdivě vypsané všechny složky a dodržovat jejich správné pojmenování.
  • Dodržovat nařízení EU ohledně pojmenování a označování vonných alergenů a obsažených nanočástic.
  • Být vyrobeny v souladu se současnými výrobními postupy.
  • Projít mikrobiologickým testem, aby se vyloučilo riziko kontaminace.

Poslání značky ATTITUDE je hluboce sladěno s hodnotami EWG. To je také důvod, proč jsou všechny produkty ATTITUDE podřízeny přísným kritériím EWG. Pokud si koupíte produkty, které splňují tato přísná kritéria, můžete si být jisti, že jste se rozhodli pro nejlepší zelené čisticí prostředky a značky s přípravky pro péči o tělo na trhu.

Mají produkty ATTITUDE certifikát EWG VERIFIED™?

Označení EWG VERIFIED™ prozatím pokrývá pouze kosmetické produkty a v současnosti nezahrnuje čisticí přípravky do domácnosti. Všechny produkty pro péči o tělo včetně opalovací kosmetiky ATTITUDE nesou označení EWG VERIFIED™ a úklidové prostředky této značky se řadí mezi nejlepší netoxické čisticí produkty. V EWG databázi jsou hodnoceny zeleně. Ujišťujeme vás, že jsou kosmetické produkty ATTITUDE bezpečné pro lidi každého věku - od těch nejmenších po nejstarší, a nemusíte se je bát použít i na citlivou pleť.

EWG VERIFIED™ certifikát pomáhá spotřebitelům zvolit zdravější cestu

EWG byla založena s cílem podpořit každého z nás, abychom mohli žít zdravější život bez obav, zda jsou produkty, které používáme na údržbu domácnosti nebo je nanášíme na pokožku, bezpečné pro naše zdraví. Díky přísné vědecké metodice EWG si můžete být jistí, že děláte ta nejbezpečnější rozhodnutí pro sebe i svoji rodinu. Ve společnosti ATTITUDE jsme hrdí na to, že můžeme spolupracovat s nezávislou a důvěryhodnou organizací, jako je právě EWG. Sdílíme s EWG náš závazek k transparentnosti v tom, co naše výrobky obsahují.

Text: Veronika Gazdová